2013. január 26., szombat

Női taktika, férfi taktika

Egy hölgyismerősöm kritikai megjegyzések közepette a kezembe adta Esther Vilar "A férfi joga két nőre" címen lefordított könyvecskéjét. A cím félrevezető, és nem zárom ki, hogy az eladhatóság miatt. A férfi poligámiát a szerző nem igazán jognak tartja, inkább megmagyarázza, hogy hogyan alakult ki. A provokatív mű voltaképpen egy esszé, amely azt írja le, hogyan alakították a nők úgy a civilizált társadalmakat, hogy az ő érdekeik érvényesüljenek, miközben fenntartják a nők kizsákmányolásának mítoszát. Bár a férfiak tudják, hogy ők személy szerint ugyan nem zsákmányolják ki a feleségüket, a média hatására (amely a többet olvasó és többet tévéző nők igényeit szolgálja ki, puszta üzleti okokból) feltételezik, hogy más férfiak viszont igen, így hát szükségesek mindazok a rendszabályok, amelyek féken tartják az erősebbik nemet.

Eleinte én is fenntartásokkal olvastam a könyvet, de egyre inkább egyet kellett értenem a szerzővel, hiszen a mondandója teljesen összhangban állt a saját tapasztalataimmal. Bár a szerző ezt ilyen formában nem fejti ki, írásából kiolvasható egy sajátos "női taktika" (amelyet az anyák tovább adnak a lányaiknak, a barátnők pedig megerősítenek).

Ennek a taktikának a lemeztelenített váza a következő:

1. Nézz ki magadnak egy olyan férfit, aki el tud tartani.

2. Vetesd el magad vele.

3. Csináltass vele gyereket.

4. Ösztönözd arra, hogy erejét nem kímélve dolgozzon a családért.

5. Amikor már kész a ház, válassz egy olyan férfit, aki jobb az ágyban.

6. Válj el a gondoskodó férjtől, vedd el tőle a házat és a gyereket, költözz hozzá ahhoz, aki jó az ágyban. (Akkor is, ha ő nem szereti a gyerekeidet. Ennek egy altípusa, hogy a gyereket hagyd a férjnél, hogy ne zavarhassa a szexuális élményt, de ez ritka, hiszen ez kockáztatná az egyéb javak birtoklásának lehetőségét.)

7. Ha ez a szerelmi kapcsolat megszakad, keress másikat, és szükség esetén tartsd el, akár a férj által fizetett tartásdíjból is.

Persze nem feltételezem, hogy minden nő ilyen hideg fejjel, számításból járja végig ezt az utat, és vannak boldog házasságok is. Legtöbbször a férj alkalmi (és felszínes) hűtlenkedése szolgáltatja az ürügyet a váláshoz, és el tudom képzelni, hogy a feleség (félreértve a hűtlenkedés motívumait) valóban nagy lelki megrázkódtatásként éli azt meg. De a taktika ereje (és társadalmi támogatottsága) akkora, hogy nehezen tudna "megbocsátani", a barátnők többnyire átlendítik a hezitálási szakaszon. (Néha az is előfordul, hogy a férjet valamelyik igaz barátnő kaparintja meg magának.) Ha a férj nem akarna válni, arra ott van a női hisztizés tucatnyi fortélya - a ki nem talált gondolatok és az elapadó romantika miatti duzzogástól a nyilvános megszégyenítésig.

A kérdés: milyen lehetne egy ezzel szemben alkalmazható "férfi taktika"? Én a fiúknak a következőket ajánlanám:

1. Heteroszexuális viszony helyett elégedj meg a maszturbálással. (Gondolatban a tiéd lehetnek a világ legszexisebb női, Selmeczi Gabriellától Cicciolináig.)

2. Ha mindenképpen élvezni akarod a partnerrel való szerelmeskedés érzelmi előnyeit, feltétlenül hasznáj gumióvszert hogy ne ejthesd teherbe az alkalmi (és főleg serdülő) partneredet.

3. Ne köss házasságot, hanem csak barátkozz a nökkel. Szeresd a nőket, tégy jót velük, anélkül, hogy beleesnél az általuk állított csapdába.

4. Ha valakivel tartós kapcsolatot akarsz, és már van valamilyen vagyonod, köss házasság előtti vagyonjogi megállapodást (hogy amid most van, azt már a feleség ne tudja elvenni váláskor). A legjobb igazából egy olyan polgárjogi szerződés megkötése lenne, amely teljes mértékben helyettesíti a házasságot, annak minden önként vállalt garanciájával, részletesen szabályozva, mi történjék, ha valamelyik fél fel akarja mondani a szerződést, és amely tisztáz minden jogot és kötelezettséget - már amennyire a kapcsolat alakulását előre lehet látni.

5. Ne csald meg a feleségedet. Ha mindenképpen szükséged van más nők jelenlétére, állj meg a flörtölésnél.

6. Ezzel szemben a feleségednek adj szabad kezet, engedélyezd a szexuális hűtlenséget. Bár a nők szeretik azt érezni, hogy "tisztességes asszonyok", kevésbé hagyják ott a gondoskodó férjet, ha mellette belevaló szeretőt is tarthatnak. (Itt két kockázat van: féltékeny lehet a szerető, valamint hogy ha ő csinál gyereket, akkor is a férj a "vélelmezett apa", ha mindenki tudja, hogy nem így van. Ezzel pedig ugyanott vagyunk, mint ha sajátunk az a gyerek.)

7. A házasságon belül se legyen gyereked - aki után válás esetén 25 évig tartásdíjat kellene fizetned. (Ha valaki belenyugszik abba, hogy élete végéig a jövedelme 50 százalékából éljen, akkor az ellenkező véglet is lehetséges: csinálj annyi gyereket, amennyivel még boldogulni tudsz, az már nem fog szegényebbé tenni. Ezt az utat azonban a világ túlnépesedésére való tekintettel nem igazán ajánlanám, és arra is ügyelni kell, hogy ha van gyereked, az az apjának tudjon tekinteni.)

8. Ha megházasodtál és gyereked is lett, igyekezz vele személyes viszonyt kialakítani, hogy a gyerek akkor is érezze, hogy van apja, ha az elvált feleség az apa ellen neveli vagy nem engedélyezi a láthatást. (Sok fiú felnőtté válásakor fedezi fel az apját, és nem ritkán őt választja, amikor már szabadon választhat.) Ha nagyon hiányzik a gyerek, válassz magadnak olyan hivatást, amelyikben kiélheted az apai ösztöneidet (legyél óvóbácsi, általános iskolai tanító, ifi csapat edzője, gyerekkönyvtáros, gyerektábor munkatársa, gyermekfelügyelő stb.).

9. Ha a feleség mindenképpen válni akar, ezt te még mindig megakadályozhatod. Éljetek külön, a részedről barátságban, de ne egyezz bele a válásba. Ha nincs válás, nincs tartásdíj, és így a gyerekedet is többször láthatod.

10. Ha mindez nem sikerül, nyugodj bele a sorsodba. Annyi más öröm van a világon, és közölük a boldog házasság csak az egyik.



Címkék: , , ,

3 megjegyzés:

Időpont: 2013. január 30. 15:13 , Anonymous Névtelen írta...

A szerző legtöbb írása logikus, az összefüggéseket szem előtt tartó, szellemes, adekvát következtetései világosak. Témái többnyire intellektuálisak. Azonban, ha az érzelmek rögös, homállyal teli világába indul, akkor legtöbbször eltéved.Ez egy férfinál nem meglepő - nekik még titokzatosabb ez a vidék - de ez a bejegyzése azért nagyon sántít. Először csalódást éreztem, majd bosszúságot, végül csak mosolyogtam.A látszólag logikusan pontokba szedett teóriának csak a "nyaka véres".A könyvet pár éve olvastam, s felejtésre ítéltem. Mindkét szerző az egyedit általánosítja; az eredmény sematikus és hibás. Nagy baj lenne, ha bárki iránytűnek használná.Back

 
Időpont: 2013. január 31. 10:00 , Blogger Escape Artist írta...

Kedves Back! Először is köszönöm a hozzászólást. De egyben
szeretném, ha egy kicsit részletesebb lenne a kritikád.
Hol siklik ki a gondolatmenet? Hol van garancia arra,
hogy egy nő nem forgathatja ki a gyanútlan férfit a
vagyonából? Én feltételezem, hogy nem mindegyik nő vág
bele a párkeresésbe ilyen előre megfontolt szándékkal.
De beszéltem olyanokkal, akik ezt elismerték. És még
többen vannak azok, akiket a környezetük (a mama, a
család, a barátnők) biztat arra, hogy "jó partit"
keressenek, majd ugyanők minden házasságon belüli
problémáért a férjet hibáztatják, és nagy részük van
abban, hogy a feleség végül elválik. A barátnők
felnagyítják a sérelmeket (nekik könnyű, ők semmit sem
veszítenek), sok feleség két-három gyerek megszülése után
egyik napról a másikra "elhidegül" a férfitól, és aztán
már azt sem tudja elviselni, ha a férfi megérinti.


És itt van a "szakirodalom". A nőknek női szerzők
által írt könyvek. Egy csomó könyv szól arról, hogy
hogyan lehet belekényszeríteni a férfit a házasságba
("a cél a gyűrű"). Aztán arról is szólnak könyvek,
hogy hogyan lehet megszabadulni a teherré vált férjtől.
Sabine Jansen-Nöllenburg ("Férfitesztek. Mi kell a
nőknek? Trívium kiadó, 2003) néhány ötlete: a testépítő
férfiak előtt hangoztassuk, hogy a sport lassú
öngyilkosság. Ha ez nem segít, kényszerítsük a társunkat
olyan sportbeli teljesítményekre, amelyeket hosszabb
időn át senki sem bír ki. A betegeskedőt olyan helyre
vigyünk nyaralni, ahol nincsenek orvosok, a pedáns
férfiakat rendetlenségünkkel boszantsuk fel, a jól
főzőket alapfokú főzőtanfolyamra való biztatással,
a barkácsolókat tegyük allergiássá a faanyagok és
festékek iránt, a féltékenyeknek hisztérikus sírógörcsöt
rendezzünk, a "mama kedvencét" akkor jutalmazzuk meg,
ha szemtelen volt az anyjával; aki nagyon engedelmes
hozzánk, azt alázzuk meg a barátaink előtt, ha
túlságosan szereti a zenét, tegyük tönkre a hangszerét,
dobjuk ki a CD-gyűjteményét stb. stb. Mindezek a tanácsok
olyanoknak szólnak, akik már házasságban élnek, azaz úgy
is mondhatnánk: ahhoz adnak tanácsot, hogyan lehet
utcára tenni a megunt férjet. És vannak nehéz esetek is:


"A kedvesen viselkedő férfiakat nagyon nehéz átnevelni,
illetve megszabadulni tőlük. Ők ugyanis egyszerűen nem
érzékelik, mikor válik elviselhetetlenné a viselkedésük,
illetve mikor elégeli meg azt az asszony.
" (61. old.)


Kedves Back, ilyen esetek, ilyen stratégiák is vannak.
Légy szíves, ezekbe is belemenni, és állást foglalni: mit
tegyen vagy ne tegyen a nő, és mit a férfi. Az nem elég
érv, hogy "én nem ilyen vagyok".


Nekem változatlanul az a tanácsom, hogy a családjogi
törvények egyoldalúsága miatt a legjobb kimaradni az
egészből. A férfi akkor jár a legjobban, ha a nőre nem
férfiként tekint, nem szexet vagy szerelmet akar, hanem
csak barátságot. Sokan állítják, hogy férfi és nő között
nem lehetséges igaz barátság. Szerintem csak az
lehetséges. A többi harc, önzés, kegyetlenség, fizikai
vagy lelki megerőszakolás.


Tisztelet (NAGYON NAGY TISZTELET!) a kivételeknek.


 
Időpont: 2013. február 4. 20:54 , Anonymous Névtelen írta...

Kedves Escape Artist! A gondolatmenet nem siklik ki, az általánosítás helytelen szerintem, a konzekvencia pedig szomorú. Pontokba szedve talán jobban sikerül kifejtenem ellenérzésemet.

1. Az élet "zsákbamacska".Ha a karmolásoktól való félelmünkben ki sem merjük nyitni a zsákot, akkor legjobb remeteként élni.Persze, a barlangban megfázunk, s orvosság híján jó hamar meghalunk.

2. Ha csak a mély érzelmektől zárkózunk el, s maradunk a fűtött lakásban, akkor a végén elmondhatjuk, hogy ugyan sok fájdalmat elkerültünk, de csak félig éltünk. Ráadásul, ha mégis merészkedünk utód létrehozására, útravalóul megkapja a mi szorongásunket - ami nem könnyíti meg az életét.

3. Az érvelésed igaz, valós. Sőt, sajnos egyre gyakoribb az ilyen női viselkedés. De miért is?
Hiába világítja meg a tudomány a férfi és nő közti alapvető különbségek genetikai meghatározottságát - persze nem a külső megjelenést illetően - a társadalom egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni.

4. Mindig is különböztünk, de a női státusz alacsonyabb volta miatt a különbségek nem vezethettek konfliktushoz.( Makrancos Kata...)
Ma hol naív hittel, hol agresszív feminizmusból, hol üzleti szempontokból erősítik azt a női viselkedést, melyet ecseteltél.

5. S miért terjed rohamosan? Mert az ember megváltoztathatatlan - mivel az életfenntartás segítője - ösztönének, az agresszivitásnak enged utat. Ebben a vonatkozásban nem alakultak ki korlátok, szabályok, törvények, mint az agresszivitás egyéb formáinál. A meccseken bíró van, ha a közönség ocsmányságokat ordibál, büntetésként fontos mérkőzésen nézők nélkül kell játszani, a verekedő gyereket az óvónéni sarokba állítja...

6. Ha a nő nem él nemtelen eszközökkel akarata érvényesítése céljából, annak három fő oka lehet. Vagy nagyon szelíd természetű, vagy nagyon szereti a férfit, vagy az anyai minta szöges ellentétben állt az ilyen agresszív és manipulatív viselkedéssel. Persze, e három egyszerre is jelen lehet.:)

Végül is, mindenki maga dönti el, hogy elindul-e szakadó esőben, ha nincs ernyője... Back

 

Megjegyzés küldése

(Névtelen megjegyzéshez a legördülő menüből válaszd a "Névtelen" profilt. Ettől függetlenül írd alá - valamilyen álnévvel - hogy a névtelen megjegyzésekről is tudni lehessen, hogy azonos szerzőktől származnak.) A szóellenőrzés segít kiszűrni a számítógéppel generált spam-eket.

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal