2013. január 15., kedd

Egy vallás



Most olvasom M. Palin Himalája c. könyvét (ő az a világutazó, aki a BBC megbízásából készített népszerű útifilmeket). Néhány sora arra inspirált, hogy átgondoljam, ha nem lennék ateista, talán a szikh vallás követője lennék: "Legyen egy, közös istene mindenkinek, gazdagnak és szegénynek, ne legyen semmi különbség ember és ember között, se hierarchia, se papság, se szentek, se bálványok ne osszanak meg bennünket." (A vallást a 16. sz. korai éveiben alapította Nanak guru).

[A szikh templomokban konyha üzemel, amelyben 24 órán keresztül főznek a rászorulóknak. A főzést önkéntesek végzik a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből, akár orvos, akár utcaseprő - a szikhek rendszeresen eljárnak segíteni a konyhára. Amritszár Aranytemplomában (a szikhek Isten templomának nevezik) hét közben ötvenezer adagot, hétvégén a dupláját főzik. A templomban egyébként 25 ezer ember is meghúzódhat egy éjszakára a hálóhelyeken. Igen, Indira Gandhi miniszterelnököt is testőrsége egyik szikh katonája gyilkolta meg, de miért? Mert a szikhek egy csoportja elbarikádozta magát a templom egy részén és államalapítási jogot követelt. A zendülés szétterjedt, a hadsereg tankokkal verte le, és meghalt több ezer ember. Az akciót pedig Gandhi hagyta jóvá.]

Kíváncsi lennék, vajon az iskolákban tanítják-e azt a vallást? Tudom a választ, nem. Talán, majd egyszer?!



Ipszilon

Címkék: ,

2 megjegyzés:

Időpont: 2013. január 19. 12:16 , Anonymous Névtelen írta...

Hogy egy vallás elvei mennyire szelídek, az egy dolog. A vallás gyakorlása ettől még lehet nagyon vad. És különösen a vallás hívei lehetnek kíméletlenek. A legjobb példa erre a kereszténység. Attól, hogy ha az egyik orcánkat megütik, tartsuk oda a másikat is, elég messze van, hogy a feltételezett eretnekeket máglyára küldjük, a feljelentőt pedig jutalmazzuk.

A szikhekről azt tudom, hogy kemény harcosok, és ez elég ahhoz, hogy ne vegyem nagyon komolyan a vallásuk szelídségét.

Ami azt illeti, hogy tanítsuk-e a vallásukat az iskolában, arról pedig az a véleményem, hogy egyik vallást se tanítsuk, viszont minden vallást ismertessünk meg a diákokkal, mivel az emberiség közös kultúrkincséhez tartoznak.

Sajnos, az orbánista rezsim a keresztény alapokat hangsúlyozza (és ne felejtsük: a két háború között a "keresztény" csupán annyit jelentett, hogy "nem zsidó"), miközben eszük ágában sincs (nem látszik lenni), hogy keresztényiesen viselkedjenek.

Escape Artist

 
Időpont: 2013. január 31. 9:39 , Blogger Escape Artist írta...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

 

Megjegyzés küldése

(Névtelen megjegyzéshez a legördülő menüből válaszd a "Névtelen" profilt. Ettől függetlenül írd alá - valamilyen álnévvel - hogy a névtelen megjegyzésekről is tudni lehessen, hogy azonos szerzőktől származnak.) A szóellenőrzés segít kiszűrni a számítógéppel generált spam-eket.

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal