2012. december 18., kedd

Minek az ünnepe a Karácsony?

A szereté - vágná rá mindenki. De gondolkozzunk egy kicsit!

Több ismerősömtől hallottam, hogy azért nem látogatnak meg egy családot, mert nem akarnak alkalmatlankodni egy ilyen családi ünnepen. Másoktól azt hallottam, hogy nem hívnak meg senki idegent, mert ez egy családi ünnep. Aki hozzánk tartozik, a mi családunkhoz, azzal megpróbálunk együtt ünnepelni, de a többieket, az idegeneket távol tartjuk, kirekesztjük. Semmikor nem érezheti magát egy magányos ember annyira magányosnak, mint éppen karácsonykor.

Így tehát - érvelek én - a Karácsony a kirekesztés ünnepe is.

De ez nem annyira magától értetődő. Amerikában a legnagyobb családi ünnep a Hálaadás napja, ekkor gyűlik össze a család, a nagy ország minden távoli zugából. Ilyenkor hazajönnek a főiskolások is. És hozzák a barátaikat. Azokat a barátokat, akiknek távol vannak a szülei. Meghívják őket, bevonják őket a család légkörébe, hogy ők se legyenek egyedül. Aki szokott amerikai filmeket nézni, az épp elég ilyen jelenetet láthatott ahhoz, hogy elgondolkozzék.

És persze nem csak a hontalanokat karolják fel ilyenkor, a kollégista barátaikat is meghívják, hogy kivételesen velük együtt ünnepeljenek. Amerikában a Hálaadás napja egyszerre a családé és a vendégeké. A befogadás napja. (A legenda szerint az első amerikai telepesek az indiánokat is meghívták az asztalukhoz, akik pulykát hoztak ajándékba, innen a pulykaevés hagyománya.)

Hatvan éven felül már könnyen előfordul, hogy valaki család nélkül marad. A baráti közösségek segíthetnének abban, hogy ők is közösségben élhessék át az ünnepet.

Nyújtsuk ki a kezünket ilyenkor azok felé, akik egyedül vannak. Barátok, szomszédok, közeli ismerősök. Hívjuk meg őket is a karácsonyi vacsorához! Aki nagyon keresztény, annak Krisztus is példa lehet. Emlékeztek... odahívta őket, megtörte a kenyeret, hogy nekik is adhasson.

És akit meghívnak, az ne szabadkozzon, vegyen részt bátran az ünnepben. Emberek vagyunk. Mindnyájan egymás testvérei.



Címkék:

3 megjegyzés:

Időpont: 2012. december 20. 9:33 , Anonymous Névtelen írta...

Mindenkinek nagyon boldog ünnepeket kívánok,
és a következő karácsonyi lebonyolítási rendet ajánlom:

A Karácsonyestét töltse együtt az egy fedél alatt élő szűk családi kör, nagyszülőkig bezárólag.

A Karácsony első napját töltse együtt a teljes családi közösség, a lehetőségi és kölcsönös elviselhetőségi szempontokat figyelembe véve.

A Karácsony második napját töltsék együtt a családi körök és baráti vonzási köreik.

Azon 70-80 éven felülieknek, akik a fenti lehetőségek egyikét se tudják kihasználni, a következő a programajánlatom:

egy kád nagyon meleg vízben, egy üveg nagyon márkás konyak elfogyasztása után, egy bekapcsolt villanyvasaló pillanatnyi lelki állapot szerinti
alkalmazása.

Sas apó
(80 éves)

 
Időpont: 2012. december 20. 9:46 , Blogger Escape Artist írta...

Na, hát ez túlságosan radikális, szinte kegyetlen megoldása a problémának, Sas apó. Mivel a korodat tekintve nyilván önmagadra is vonatkoztatod, csak azt mondhatom: ha ilyen helyzetbe kerülsz, ne tedd!

Igaz, hogy a magányos emberek nem dönthetik el, hogy ki hívja meg őket, de azért nekik sem reménytelen a helyzetük. Akiket nem keresnek meg, azok még kereshetik egymást. Három magányos ember karácsonya (ha nem fullad önsajnáltatásba) még mindig nyújthat némi reményt.

A legnehezebb a Szentestét átvészelni. Már városi közlekedés sincs, maximum a TV kötheti le az ember figyelmét - de az is rendszerint boldog családokat mutat be.

Keresni kell egymás társaságát, az emberi kapcsolatokat. Ha másképp nem megy, akkor telefonon, skype-on, e-mailben. Az ember el tudja viselni a magányosságot, a tudatával sok mindent képes elfeledtetni magával, de mindig a legjobb megoldást kell keresni.

Nekem hosszú éveken át a szilveszter volt a magányos ünnepem. Ilyenkor megettem egy narancsot (amikor éppen lehetett kapni, a hatvanas-hetvenes években is), és számadást készítettem az esztendőről. Általában volt valami szerény "többlet" az előző évhez képest, ami megmelengethette a szívemet. Vagy legalább az az érzés, hogy kitartottam. Vagy ha az sem, akkor az, hogy van még bennem valami, amit a következő évben megvalósíthatok.

Boldog új évet, barátaim, magányosak és nem magányosak, felül- és alulteljesítők. Mindig van tovább. (Ha pedig már nem lesz, úgysem fogunk tudni róla.)

 
Időpont: 2012. december 30. 19:59 , Anonymous Névtelen írta...

Sas apó utolsó javaslata irónia. Nem gondolja komolyan, hát mi se úgy vegyük. Jó annak, aki minden helyzetben az adottságok szűkössége ellenére is tud reményt, bíztatást csiholni.De tudnia kell, hogy a lélek gondjaira nem olyan egyetemes hatásúak a gyógyszerek, mint pl. a fejfájásra. Egy biztos, az ember nagyon sok mindent kibír...BUÉK! Back

 

Megjegyzés küldése

(Névtelen megjegyzéshez a legördülő menüből válaszd a "Névtelen" profilt. Ettől függetlenül írd alá - valamilyen álnévvel - hogy a névtelen megjegyzésekről is tudni lehessen, hogy azonos szerzőktől származnak.) A szóellenőrzés segít kiszűrni a számítógéppel generált spam-eket.

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal